Valakit vagy valamit?


2009-01-16 12:18 | Szerző: Buzsáki Gábor | Hozzászólás: 3 db

A szív tévedésének egyik legtipikusabb példája, ha garanciát keres egy önmagánál terheltebb partner személyében.

A terheltség számos formában megnyilvánulhat: rosszabb háttér, gyermek az előző házasságból, szenvedélybetegség, stb... Vagyis olyan terhek, amelyek a kapcsolatot így vagy úgy de megnehezítik. És pontosan ez az egésznek a lényege, hogy a másik valamiért segítségre szoruljon!

Ugyanis a garanciát kereső szív úgy gondolja, hogyha önzetlenül segít, vagyis ha „megmenti", illetve felemeli önmagához a másikat, akkor az majd „hálából" nem hagyja el, mert reményei szerint megbecsüli mindazt a jót, amit kapott.

Egy kapcsolattól kivétel nélkül két dolgot akarhatunk: valakit, vagy valamit! Csak a sorrend nem mindegy.

Esetünkben a garanciát kereső szív a valakit, míg a segítséget elfogadó: a valamit akarja. A kapcsolat kezdetén mindenképp!

Később a sorrend akaratlanul is felcserélődik.

Aki eddig adott, rájön arra, hogy a sok segítségért cserébe nem kapott vissza semmit, és egyre fontosabb lesz számára az a valami, amit már átadott. Aki pedig kapott, látva a másik elégedetlenségét megijed, hogy elveszítheti a már megszokott valamit, ezért ragaszkodni kezd a valakihez.

Ettől kezdve a kapcsolat minősége megváltozik, jövője pedig függ a közösen eltöltött évek sajnálatától, elvektől és félelmektől.

Azonban, van egy súlyosabb eset is!

Ez akkor következik be, amikor a garanciát kereső szívnek sikerül a ráébredés előtt felemelnie a másikat. Ebben az esetben az egykor segítségre szoruló visszanyeri az Önbizalmát, és fokozatosan átveszi a „hatalmat" (ez a jobbik eset), vagy a felemelője nélkül önálló életet kezd.

Természetesen mindazokban a kapcsolatokban, ahol a két szív egy időben egyet akar, nincs is probléma. (Minden kapcsolatban célszerű lenne, erre törekedni!) Minden más esetben nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy az adott kapcsolatban ki, mikor, mit is akar...

valakit, vagy valamit?


Az olvasók kedvencei

 • Ebben az évben 2018

  Ez az évről-évre megjelenő kiadvány egy kinyomtatható kis papírlapról szól. Amit viszont tartalmaz, az 2018-ban és azután is a legnagyobb segítséged lehet! A VARÁZSNAPLÓ-ról nem is beszélve...
 • Jupiter könyve

  Ez a könyv abban nyújt neked segítséget, hogy a kegyeibe férkőzve meghódítsd azt a bolygót, akihez a világon mindenki imádkozik. Többek között megtudhatod, miért nincs a világban igazság, és miért nem lehetünk egyenlőek.
 • Küldetéssel születtél!

  Önmagadban hinni az egyik legértékesebb Földön szerezhető tulajdonságod, ami egyben belépő ahhoz, hogy a küldetésedre rátalálj. Sok más mellett ebben kíván a segítségedre lenni ez a könyv…
 • Személyes szinted

  A könyvben lévő élettervező és megvalósító rendszer nem kényszerít rád semmit! Nem mondja meg hogyan kell élned vagy mit kell szeretned. A céljaid segít megvalósítani - az összes életterületeden!

Facebook