Az X bolygó


2015-07-06 09:09 | Szerző: Buzsáki Gábor | Hozzászólás: 13 db

Az 1800-as évek közepén a Neptunusz és az Uránusz mozgását vizsgálva a csillagászok felfigyeltek némi rendellenességre. A két bolygó ugyanis nem teljesen úgy mozgott, ahogyan a bolygómozgás törvényei alapján kellett volna…
 

Ebből arra következtettek, hogy lennie kell ott valaminek, ami a mozgásukat befolyásolja. Ráadásul az eltérések mértékéből ítélve, egy nagy bolygóra gondoltak.

Felfedezésükkel felbolygatták az akkori csillagász-társadalmat. Így aki élt és mozgott - s persze volt távcsöve, az mind az ismeretlen bolygót kutatta. Nem sok sikerrel.

60 évvel később a századfordulón egy bostoni gyártulajdonos, - aki nem mellesleg nagy rajongója volt a csillagászatnak, új lendületet adott a kutatásnak. Időt és pénzt nem sajnálva kereste az ismeretlen bolygót. Ahogy ő nevezte: az X bolygót.

Arizonában saját csillagvizsgálót épített, és matematikailag elsőként számolta ki a bolygó lehetséges pozícióját. Eredményeit, de még az eszközeit is megosztotta más kutatókkal - ezzel is segítve a bolygó felfedezését.

 

Percival Lowell - Asztropatika.hu


Sajnos 1916-ban úgy kellett távoznia, hogy nem bizonyosodhatott meg a bolygó létezéséről, pedig a helyzetét - mint később kiderült - viszonylag pontosan sikerült  kiszámolnia.

1928-ban egy botcsinálta, - akarom mondani ceruzacsinálta csillagász, autóalkatrészekből összeeszkábált távcsövével pásztázta az eget. Nem volt képzett csillagász, de annál lelkesebb volt. A bolygókról rajzokat készített, amelyeket aztán a közeli Obszervatóriumba küldött. Nem tudni, hogy a kitartása vagy a rajztehetsége miatt, mindenesetre felvették amatőr csillagásznak.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, a legsziszifuszibb munkát bízták rá. Az égbolt ugyanazon pontjáról készült felvételeket kellett nap mint nap elemeznie.

1930. Február 18-án - két, néhány nap eltéréssel készült kép összevetésénél azonban észrevett egy parányi eltérést. A felvételeken az egyik - szemmel alig látható pont: 1 milliméterrel arrébb volt. Már észrevenni is nagy csoda volt…

 

X bolygó felfedezése - Asztropatika.hu


Azonnal visszakereste az égbolt azon területéről készült korábbi felvételeket. Ezt követően már tudta, hogy felfedezte az X bolygót.

A bolygó felfedezését 1930. március 13-án jelentették be, annak a gyártulajdonosnak a születésnapján, aki nem élhette meg a felfedezését, de matematikailag kiszámolta a létezését.

A bejelentés után az obszervatórium nevet kereset az új bolygónak. A világ minden pontjáról özönlöttek a jobbnál jobb javaslatok. Végül egy 11 éves angol kislány javaslatát fogadták el, aki az alvilág római istenéről nevezte el. Így lett az X bolygóból:

Plútó.

Hogy miért pont a Plútóra esett a választás? Leginkább azért, mert az első két betűje megegyezik annak az embernek a monogramjával (Percival Lowell), aki matematikailag kiszámolta a helyzetét. (Tudod?! Ő építette a csillagvizsgálót!)

Persze azért ne feledkezzünk meg a ceruzacsinálta csillagászról: Clyde Tombaugh-ról sem!


 

Clyde Tombaugh - Asztropatika.hu


Természetesen a felfedezése után profi csillagász lett, és tucatnyi kisbolygó felfedezésével írta be magát a történelembe.

91 évesen, 1997 január 17-én hunyt el, és a világ a legmeghatóbb módját választotta annak, hogy a felfedezéséről megemlékezzen.

Néhány nap múlva: 2015. július 14-én a New Horizons a Plútóhoz ér, benne egy fantasztikus ember, egy “ceruzacsinálta” csillagász hamvaival. Aki kétszer pillanthatta meg elsőként a Plútót: 85 évvel ezelőtt a képeken, most pedig végleg hazatérve… a valóságban...


Ajánló:

 • A kulcs

  Olyan, akár egy személyes tanácsadás. Benne a legjobb tanáccsal, amit csak adhatok neked. Ha csak elolvasod, már azzal is változásokat érhetsz el. Viszont ha megfogadod...
 • Jupiter könyve

  Ez a könyv abban nyújt neked segítséget, hogy a kegyeibe férkőzve meghódítsd azt a bolygót, akihez a világon mindenki imádkozik. Többek között megtudhatod, miért nincs a világban igazság, és miért nem lehetünk egyenlőek.
 • Szaturnusz könyve

  Ebben a könyvben a Szaturnusszal kapcsolatos tapasztalataimat osztom meg veled. Megmutatom a leckéivel szemben elkövethető hibákat, azok következményeit. S nem utolsó sorban azokat az okos lépéseket, amelyek...
 • Asztronumerológia

  1996-ban ez a gondolat indított útjára egy kutatást, amelynek nem kevesebb volt a célja, minthogy megfejtse az összefüggést a születési dátumok, az események és...

Facebook