Mindig is körte marad!


2009. május 29. 12:32 | Szerző: Buzsáki Gábor | Hozzászólás: 8 db

Ha a leggyakrabban elkövetett hibáinknak rangsort állítanánk, akkor a kudarcoktól és mások elvárásaitól való félelmünk után az ezüstérmet: a mások megváltoztatására tett erőfeszítéseink kapnák...

A születés pillanatának tekintendő első levegővétel (amikor is az újszülött magába szívja mindazokat a hatásokat, amelyeket az égen vándorló bolygók az adott földrajzi helyre sugároznak) mindent meghatároz! A személyiséget (Nap), a lelkivilágot (Hold), a gondolkodást (Merkúr), a cselekvőerőt (Mars), az érzelmi motivációkat (Vénusz), hogy csak a legjelentősebb tulajdonságokat említsük.

A szülőknek és a tanároknak egyetlen feladatuk marad: a jó tulajdonságokat felszínre hozni, míg a rosszakat elnyomni. Vagyis egy folyamatosan szilárduló anyagból - az emberi jellemből kell, a nevelés vésőjével millimétereket farigcsálniuk. Nincs sok idejük! Hiszen az idő múlásával az emberi jellem folyamatosan szilárdul, a nevelés vésője pedig egyre gyakrabban csorbul... Egyes vélemények szerint az emberi jellem 4-5, míg mások szerint 9-10 éves kor körül éri el a majdnem végső - "szilárd" formáját.

Később, a végső formáját elnyerő emberi jellemen már csak egy dolog képes alakítani: a nagybolygók (Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plútó, Chiron) által kiváltott életesemények, semmi és senki más!

Gondolj csak bele!
Hány olyan embert ismersz, akiknek a személyiségét egy-egy jelentősebb életesemény (pld: házasságkötés, válás, lottónyeremény stb.) megváltoztatta, és hány olyat akiket a szép szavak?

Mindezek ellenére, időt és energiát nem kímélve hiszünk abban, hogy a „tudom, mi lenne neked a legjobb" aprócska vésőnkkel képesek vagyunk megváltoztatni másokat, - elsősorban azokat, akiket szeretünk.

Mások elfogadása lényegesebben kevesebb áldozattal és fájdalommal jár, mint a megváltoztatásukra tett próbálkozásaink! Hiszen a körte mindig is körte marad, még ha a tetejét lefaragva az Golden almának is látszik...


Belépés a hozzászólások megtekintéséhez »