Szabad akarat 2.0


2024. január 10. 14:07 | Szerző: Buzsáki Gábor | Hozzászólás: 22 db

Az elmúlt években - köszönhetően az életem talán legnagyobb felfedezésének, egy kicsit módosítanom kellett a szabad akaratról alkotott véleményem. Nem örültem neki, de lehet, hogy te sem fogsz. Úgyhogy legyen ez a bejegyzés egyfajta coming out…

A pályafutásom elején (és közepén) szentül hittem abban, hogy az életünket mi magunk határozzuk meg, hogy a szabad akaratunkkal képesek vagyunk bármit megváltoztatni és felülírni. Aztán ahogy teltek az évek, látva azt a megannyi sorsot, azzal kellett szembesülnöm, hogy szó sincs ilyesmiről. Azzal nyugtattam magam, hogy oké, minden meg van írva, de legalább A és B pont között az utat mi határozzuk meg, ami nem mellesleg sok esetben még izgisebb is, mint ott állni egyik vagy másik ponton. Lényegét tekintve ebben nem változott a véleményem, viszont abban igen, hogy kevesebb út közül választhatunk. Persze az emberek zömének ez a kevéske út is megadja az illúziót, hogy “szabadon dönthetnek”, valójában csak megélik azt, ami eleve is meg volt nekik írva. 

Lényeges részhez érkeztünk, már ami a megélést illeti. Megannyi hasonló, gyakran azonos sorsra rálátva a meggyőződésem, hogy a születési horoszkópok nem mások, mint egy emlékkönyv az adott ember életéről. Nem konkrét eseményeket tartalmaznak, hanem ÉLMÉNYEKET. Máris érteni fogod…

Szinte nincs olyan hónap, hogy a személyes tanácsadáson ne találkoznék néhány nap eltéréssel olyan emberekkel, akik egy napon születtek. Hovatovább olyanokkal, akiknek a korszakváltásaik miatt, hónapra pontosan azonos az életük forgatókönyve. (Amúgy ez a korszakváltásos dolog az életem legnagyobb felfedezése. Merthogy évre pontosan megmutatja, bölcsőtől a koporsóig, hogy mi vár ránk. Ráadásul tévedhetetlenül. Egyébként megdöbbentő volt általa rájönni, hogy a szabad akarat vonatkozásában még annál is szűkebb a mozgásterünk. De azért némi van - erről lentebb.)
Szóval ott tartottunk, hogy gyakran találkozom - néhány nap eltéréssel - azonos horoszkóppal rendelkező emberekkel. Ezen embereknél, mindegyiknél más a díszlet. Merthogy más a hely, ahol élnek, és nyilván más személyekkel. Egyszóval mások a körülményeik, mégis egymástól függetlenül ugyanazokon az ÉLMÉNYEKEN mennek keresztül. Nem eseményeken, hanem élményeken! A legtöbben azt gondolnánk, hogy az azonos ábrával rendelkező emberek, nagyjából azonos eseményeken mennek keresztül. A valóság ezzel szemben az, hogy nem az eseményen van a hangsúly, hanem azon, hogy az adott esemény milyen élményt vált ki az adott szülöttből. Mondok egy durva példát! 

Van 3 azonos ábrával rendelkező ember, akiknek a képletében élményként az van megírva, hogy elveszítik a gyermeküket.
Az egyik tragikus módon elveszíti. A másik elvetél, így veszíti el, míg a harmadik esetben, ilyen vagy olyan okok miatt a gyermekével örökre megszűnik a kapcsolata. Mindhárom esetben az esemény merőben más, viszont az ÉLMÉNY, amit átélnek ugyanaz. Amint látod a 3 felvázolt verzió közül van rossz, rosszabb, és annál is rosszabb… 

És akkor el is érkeztünk a szabad akarat 2.0-hoz! 

A “szabad akaratnak” akkor lenne jelentősége, ha az események bekövetkezte csak rajtunk állna. Csakhogy az eseményeink zöme, tőlük függetlenül következik be. Lásd a fenti 3 példából az első kettőt. Egyedül az utolsó esetben lehetet volna befolyása a szabad akaratnak. Ezekkel a példákkal csak arra akartam rávilágítani, hogy az életünk alakításában a szabad akaratnak egyedül csak ott vannak látványos lehetőségei, ahol az eseményeket mi váltjuk ki. A tőlünk független eseményeknél kevés ráhatása van, de azért némi van… 

A születési horoszkópodban - akarom mondani az életedről szóló emlékkönyvedben - minden egyes bolygó, házcsúcs és fényszög, az életed egy-egy EMLÉKÉT jelzi. Olyan emlékeket, amelyekről egyszer majd ott fent, mesélni fogsz. Ezen emlékeid közt - amúgy igazságosan elosztva - vannak jó és rossz emlékek. És itt jön képbe a szabad akarat 2.0! 

Azt, hogy az egyes EMLÉKEIDET milyen szinten éled meg, azaz a rossz emlékeket: rosszul, rosszabbul, vagy annál is rosszabbul, illetve, hogy a jó emlékeket: jól, jobban, vagy még jobban, - egyedül rajtad áll, a szabad akaratodon. Lényegében arra akarok kilyukadni, hogy a szabad akaratoddal csupán az emlékeid megélésének szintjét tudod befolyásolni. Magát az emléket nem. 

Számomra ez volt a legelkeserítőbb. Merthogy csinálhatunk mi bármit, lehetünk mi bármilyen okosak és tudatosak, azt fogjuk megélni - ráadásul menetrend szerint napra pontosan - ami az “emlékkönyvünkben” benne van. Azaz, ha én a Mindenható Tours irodájában egy síparadicsomba kértem az “utazásom”, akkor álmodozhatok én síléccel a lábamon a tengerpartról. Magyarán: amilyen utazást rendeltél, azon végig fogsz menni. Azt, hogy a kötelező és a szabadon választott fakultatív programokat hogyan éled meg, már rajtad áll. 

ui: 
Amúgy a Merkúr és a Mars. Az ő segítségükkel tudod azt a bizonyos szintet megemelni (jó emlékek), vagy csökkenteni (rossz emlékek). Úgy is fogalmazhattam volna, hogy a TUDOM és a TESZEM. Sajnos az emberek többsége ezt a kettőt eltérő mértékben és külön használja. 
Vannak, akik TUDJÁK, de nem tesznek semmit. Mások egésznap pörögnek, mint a hörcsög a mókuskerékben, és estére amikor kiesnek a kerékből azt látják, hogy aznap sem haladtak egy millimétert sem előre. A legkevesebben azok vannak, akik ezt a kettőt egyenlő mértékben és egyszerre használják. Nem mellesleg ők azok, akik a szintjeik szabályozásával megélik a “SZABAD AKARATOT”. 
 


Belépés a hozzászólások megtekintéséhez »