Nullpont módszer


2015. november 30. 10:39 | Szerző: Buzsáki Gábor | Hozzászólás: 13 db

Ha úgy érzed, hogy megrekedt az életed. Ha napról-napra egyre kedvtelenebbnek és gyengébbnek érzed magad. Ha szeretnéd újra begyújtani a rakétáid… akkor ez a bejegyzés neked szól!

A szakirodalom: komplexitási plafonnak nevezi azt az állapotot, amikor úgy érezzük, hogy egy bizonyos szintet elérve már nincs tovább. Vagyis végezzük a hétköznapi rutinfeladatainkat, de közben tudjuk és érezzük, hogy már nincs ami motiváljon vagy előre vigyen bennünket. Mindez egyre nagyobb kedvtelenséget és fáradságot eredményez.

Nem vagy ezzel egyedül! Ez egy nagyon is jól ismert probléma, amire a legjobb megoldást egy könyvelő találta ki!

Mielőtt a könyvelő zseniális módszerére rátérnénk, nézzük mit szoktunk ilyen helyzetekben tenni.

Plafonunkat elérve az első ösztönös válaszunk, hogy megpróbálunk új impulzusokat szerezni. Ezt rendszerint tesszük azzal, hogy belefogunk mindenféle új dologba, hátha az egyik megadja a kellő lökést ahhoz, hogy a plafonunkat áttörjük. Sajnos az új feladatok - még ha az elején adnak is némi impulzust, csak további terheket rónak ránk. Vagyis a megoldás nem az új impulzusok szerzésében rejlik, hanem valami egészen másban…

Egy könyvelő, aki számtalan céget látott már tönkremenni és a nullából újrakezdeni, roppant érdekes dolgot figyelt meg - ami egyben megoldás is a komplexitási plafon sokakat érintő problémájára.

Megfigyelte, hogy az újrakezdő cégek - a korábbi tevékenységeikből csupán csak néhány dolgot hagynak meg. Amit viszont meghagynak, azokat a nulláról elindulva újra megcsinálták - és rövid időn belül sikeressé váltak.

Valószínűleg ő is küzdött a problémával, mert hamar rájött a cégek csődje és a komplexitási plafon közötti összefüggésre. Arra, hogy a megoldáshoz nem új impulzusokra van szükség, amit a legtöbben ilyenkor keresnek - hanem a régi rossz impulzusok eltávolítására. 

A kérdés ami megfogalmazódott benne, ami téged is átlendít majd a plafonon: nullpont módszerként került be a “történelembe”, és a legsikeresebb emberek egyik legkedveltebb és leggyakrabban használt módszere lett.

Szóval,
ha úgy érzed, hogy elértél a plafonhoz, vegyél elő egy papírt és a tetejére írd fel a következő kérdést:


Ha holnap mindent újra kellene kezdenem, a jelenlegi életemből melyek lennének azok a dolgok, amelyeket a nulláról indulva - minden terhével együtt újra megcsinálnék?

Amit nem csinálnál meg újra - azoktól válj meg mihamarább! Mert azok okozzák a problémát, nem utolsó sorban foglalják a helyet, a rád váró sokkal jobb dolgok előtt.  Szóval ha így teszel a plafonod megszűnik, az életed pedig újra repülőstartot fog venni. :)
 


ui: érdemes a módszert évente egyszer megcsinálnod. Meglátod csodákra képes.
 


Belépés a hozzászólások megtekintéséhez »